dinsdag 23 oktober 2007

Breed Maatschappelijk Debat I


Deze week werden er een aantal debatten georganiseerd omtrend Europa. Het eerste debat vond plaats in Utrecht georganiseerd door onder andere Tumult. Het thema van dit debat was “Het nut van Europa”. Het tweede debat vond plaats in Den Haag, en werd georganiseerd door de Jonge Democraten. Het thema van die avond was “De Toekomst van Europa.”

Het nut van Europa

Onder leiding van Rindert de Groot debatteerde o.a Frans Timmermans en Luuk van Middelaar met elkaar. Één van de stellingen was dat er niet iets als een Europees volk bestaat. Veel mensen waren van mening dat deze weliswaar niet bestaat in de nauwe juridische zin, maar wel in de brede zin. Er zijn immers mensen waarvoor het speeldveld Europa is, en Europa daarom beleven als echte Europeanen. Luuk van Middelaar had een interessante collumn waar hij uiteenzette dat er op verschillende manieren getracht was om een Europees publiek te creeeren. Op de Romeinse manier(brood en spelen), de Duitse (de cultuurstaat) en de Griekse (door middel van burgerschap). Luuk van Middelaar zette uiteen dat alledrie manieren tegen specifieke problemen stuiten. “Brood en spelen” komt tot uiting in de vorm van landbouwsubsidies, en we zien juist dat dit enorme afkeer tegen de EU schept. “De Cultuurstaat” komt ook niet uit de verf, immers we zijn nog steeds niet echt trots op ""onze"" Europese voorvaderen, noch lopen we warm voor de Europese vlag. Een Europees publiek crëeren door middel van burgerschap stuit ook tegen problemen. De verworven rechten van de (vrijheid van reizen, vestiging, etc) lijken inmiddels vanzelfsprekend. Men kan zich de periode niet herinneren dat er urenlang aan de grens gewacht werd om Oostenrijk binnen te komen. Luuk van Middelaar komt tot de conclusie dat verworfen rechten eerst gekrenkt moeten worden, eer men het voordeel van burgerschap inziet. Staatssecretaris Timmermans wees erop dat we hier in Nederland eigenlijk nog maar weinig weten over onze Europese medeburgers. Hij wees erop dat ondanks het feit dat men goedkoop overal naartoe kan vliegen, men zich niet verdiept in de plaats van bestemming.

De Toekomst van Europa

Op uitnodiging van de Jonge Democraten was ondergetekende afgereist naar Den Haag om spreker te zijn bij een debat over de toekomst van Europa. De zaal was goed gevuld met Jonge Democraten. De eerste gastspreker was voormalig hoofd van bureau Europees Parlement Eppo Jansen. Eppo Jansen sprak vooral over het politicseren van de discussie omtrend Europa. Het is nog veel te veel een technisch vraagstuk. Verder vond hij dat een referendum van het hervormingsverdrag een nationaal vraagstuk maakte, in plaats van een Europees vraagstuk. Als er al een referendum zou moeten komen, dan zou er een Europa-wijd referendum moeten plaatsvinden. Zoals eerder genoemd was ik één van de gastsprekers. Mijn collumn ging o.a over het verkopen van Europa. Hoe is het mogelijk om Europa aan de burgers te verkopen als de meest Europa-gezinde personen in Nederland moeite hebben met zichzelf Europeaan te noemen. De eindconclusie van mijn collumn was dat de toekomst van Europa afhing van de wil van de mensen. De avond was inhoudelijk wisselend, maar zeer vermakelijk. De conclusie was mooi samengevat door professioneel debatleider John Bijl; Laten we ophouden met proberen ons Europeaan te voelen, want we zijn het al.

Geen opmerkingen: