zaterdag 15 december 2007

Flexicurity




Inleiding-Wat is Flexicurity

Flexicurity is het woord dat gebruikt word om een sociaal economisch model te omschrijven dat zowel een flexibel ontslagrecht kent, alswel een pro-actief banenmarkt beleid. Binnen flexicurity kan men makkelijker aangenomen en ontslagen worden. Dit zou gunstig zijn voor de banenmarkt, omdat bedrijven minder huiverig zullen zijn om mensen aan te nemen. Aan de andere kant word het flexicurity model gekenmerkt door riante werkeloosheidspremies, actieve begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan, en investeringen in het leren van nieuwe vaardigheden. Er word dus een stukje ontslagbescherming ingeruild voor grotere kansen op de banenmarkt. Flexibiliteit van ontslagrecht word gecompenseerd door de zekerheid van het vinden van een nieuwe baan in geval van ontslag. Vandaar de term Flexicurity.

Europa


Er heerst al een tijd een groot debat omtrend het sociaal economisch model van Europa. Het debat circuleert rondom de vraag hoe men economische groei kan bewerkstelligen, en tegelijkertijd sociale zekerheid kan bieden. De Lissabon Strategie tracht deze twee ogenschijnlijke tegenstrijdigheden te verzoenen. Flexicurity past binnen dit beleid omdat het tracht het ontslagrecht te versoepelen, waardoor bedrijven makkelijker mensen kunnen aannemen en ontslaan. Tegelijkertijd is er een grotere sociale zekerheid omdat men geschoold word om snel weer een baan te kunnen vinden. Men spreekt dan ook van “werkgarantie” in plaats van een “baangarantie”. Op 19 Oktober 2007 werden de Europese werkgevers en werknemers koepelorganisaties het eens over gezamelijke definities van flexicurity.


Oorsprong


Flexicurity kent zijn oorsprong in Denenmarken, waar een lange overleg-traditie bestaat tussen de sociale partners. In 1899 werd er al een overeenkomst gesloten tussen werkgevers en vakbonden. Deze overeenkomst staat ook wel bekend als de Banenmarkt Grondwet, of het September Compromis. In de jaren negentig implementeerde de Deense regering onder leiding van premier Rasmussen flexicurity. Doordat Denenmarken een laag werkeloosheid kent, en omdat andere socio-economische cijfers zeer gunstig afsteken tegen de rest van Europa, word flexicurity vaak aangehaald als hét Europees sociaal-economisch model van de toekomst.

Componenten van Flexicurity

Flexicurity bestaat uit vier componenten;

Flexibele en betrouwbare contracten
Omvattende regelingen voor scholing tijdens de gehele levensloop
Effectieve en actieve banenmarkt beleid
Moderne sociale verzekeringsstelsel

Standpunt VNO –CNV


Wat het officiele standpunt van het VNO-CNW is ten opzichte van Flexicurity?

VNO-NCW vindt dat de druk vanuit Brussel op lidstaten moet worden opgevoerd om bestaande arbeidsmarktinstrumenten te moderniseren. Het gaat daarbij om flexibilisering van het arbeidsrecht, activerende sociale zekerheid en effectieve hulp bij het vinden van een (nieuwe) baan. Investeringen in onderwijs en scholing zijn eveneens essentieel. De Commissiemededeling inzake flexicurity biedt hiervoor een goede basis. De lidstaten zullen de balans moeten verleggen naar meer flexibiliteit en maatwerk voor ondernemingen en individuen. Door snelle veranderingen in de markt en in technologie is 'een baan voor het leven' geen realiteit meer. Daarom moet baanzekerheid plaatsmaken voor werkzekerheid.


Op 18 oktober j.l. is een gezamenlijke arbeidsmarktanalyse van de Europese sociale partners vastgesteld en aangeboden aan de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders. Op basis van een arbeidsmarktanalyse wordt in dit document gepleit voor het verhogen van economische groei, productiviteit, werkgelegenheid en sociale cohesie. Vervolgens wordt een mix van aanbevelingen gedaan. Er wordt o.a. aan lidstaten aanbevolen om bestaande arbeidswetgeving, beschermende maatregelen en het arbeidsvoorwaardenoverleg te evalueren en zonodig aan te passen om een optimale balans te realiseren tussen flexibiliteit en zekerheid voor alle contractvormen. Daarnaast is ook aandacht voor een gezond macro-economisch beleid, investering in onderwijs en scholing, activerende sociale zekerheid en effectief arbeidsmarktbeleid. Het doel hiervan is om de concurrentiepositie van Europese bedrijven te verbeteren en zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen.

Dit akkoord kan gezien worden als een mijlpaal in de ontwikkeling van het overleg tussen werkgevers en vakbonden op Europees niveau. Europese sociale partners spreken hierin samen uit dat globalisering, technologische veranderingen en de vergrijzing moeten leiden tot hervormingen. Ook de Nederlandse vakbeweging maakt deel uit van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) dat met dit akkoord heeft ingestemd.


Hoe verhoudt de discussie omtrend Flexicurity zich met onze nationale discussie omtrend het ontslagrecht?

VNO-NCW onderschrijft de inhoud van de mededeling over flexicurity en juicht de stimulerende werking van de mededeling ten aanzien van de lidstaten toe. Op deze wijze kan het dan ook als een ondersteuning worden gezien voor de Nederlandse discussie over ontslagbescherming. De bedoeling is dat de Raad eind 2007 een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten voor flexibiliteit en zekerheid vaststelt. Deze moeten vervolgens onderdeel uitmaken van de werkgelegenheidsrichtsnoeren die voor de lidstaten als uitgangspunt gelden voor hun arbeidsmarktbeleid.
Meer informatie:

1 opmerking:

Anoniem zei

wat ik zocht, bedankt