vrijdag 4 januari 2008

Europa in 2007; Een top 12 lijst



2007 was een bewogen jaar voor Europa, en voor iedereen die zich met Europa bezighoudt. Europa in Nederland heeft een lijst samengesteld met de tien meest opmerkelijke zaken omtrend Europa in 2007.


1) Hervormingsverdrag

Twee jaar na het Nederlandse Neen zijn we eindelijk uit de impasse omtrent de Europese Grondwet. De Europese Grondwet zal niet meer de Europese Grondwet heten, maar het Verdrag van Lissabon. Op dertien oktober werden de regeringsleiders het eens over het verdrag. Het verdrag zal de EU vooral slagvaardiger maken in bepaalde beleidsterreinen. Zo zullen de individuele landen in sommige beleidsterreinen geen vetorecht meer hebben. Ook krijgt de EU een Minister van Buitenlandse Zaken, al zal deze de EuroCommissaris voor Buitenlandse Zaken heten. De Commissie zal kleiner zijn. Op die manier hoeven er geen absurde Commissies meer in het leven geroepen worden, om elk land er één te geven. Dit had in de toekomst kunnen leiden tot Commissaris voor Vlinders. De symbolen zijn uit het verdrag gesloopt, netzoals het Handvest van de Grondrechten, waar slechts een verwijzing naar gemaakt word. Voordat je gekkigheid in Polen en Groot Brittanië uithaalt; deze verwijzing naar het Handvest van Grondrechten geld niet in deze landen. Nederland heeft na het verdrag 26 in plaats van 27 zetels in het Europees Parlement. Dit komt door een verdragswijziging die alleen 750 zetels toelaat. Na de toetreding van Bulgarije en Roemenie moet elk land zetels inleveren om onder de 750 maximum te blijven.

Er komt geen referendum in Nederland omtrent het verdrag. De minister-president en de Raad van State oordeelden dat het Grondwettelijk karakter van het verdrag van de baan is, en dat er geen aanleiding is voor een nieuw referendum. In Nederland was hier veel om te doen, sinds veel politieke partijen en maatschappelijke organisaties vóór een referendum.

2) 50 Jaar Rome

In 2007 vierden we vijftig jaar sinds de ondertekening van het Verdrag van Rome. Met dit verdrag werd de Europese Economische Gemeenschap gecreëerd, de voorganger van de EU. De viering van 50 jaar jaar Rome, viel samen met het Presidentschap van Duitsland. Duitsland nam de taak op zich om een enorm feest te gooien. En inderdaad, de festiviteiten waren enorm. Méér dan een miljoen mensen kwam erop af. Voor ééns was het geoorloofd om trots op Europa te zijn. In Nederland vonden de festiviteiten plaats in de Ridderzaal.

3) Uitbreiding

Op 1 January 1007 traden Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie. Hiermee kwam het totaal aantal leden van de Unie op 27. Het totaal aantal inwoners van de Europese Unie is nu 495 Miljoen. De uitbreiding ging niet helemaal vlotjes; veel nationale en Europese politici achtten de twee nieuwe lidstaten niet klaar voor toetreding. Dit gevoel escaleerde na een aantal criminele incidenten in Italië waar Roemenen een aandeel in hadden. Italië besloot hiertoe een aantal Roemenen uit te zetten, wat op grote kritiek stuitte bij zowel de Roemeense regering als Europese Instituties.

4) Galileo

Het prestigieuze Europese project dat de concurrentie aan zal moeten gaan met het Amerikaanse GPS kwam in serieuze problemen in 2007. Het consortium van bedrijven dat samen zou werken omtrent Galileo trok zich terug uit het project. De voornaamste redenen hiervoor waren; conflicten omtrent de uitvoerende structuur van Galileo, de locatie van de voornaamste Galileo basessen, en het hoge financiële risico gemoeid met het project. Om het project alsnog “van de grond” te krijgen werd er gekozen voor een verschuiving van budgetaire prioriteiten. Hierdoor werd er geld overgeheveld naar het Galileo project vanuit andere potjes. Uiteindelijk keurde de Europese Raad en het Europees Parlement deze alternatieve financiering goed. Nederland was vel tegen deze creatieve financiering van Galileo, omdat er vooral geput word uit de niet opgemaakte landbouwsubsidies uit 2007. Nederland zou hiervan 120 Miljoen Euro terugkrijgen.

5) Energie & Milieu

De energie en milieu discussie die in 2006 was ontketend door Al Gore denderde voort in 2007. Milieu is uitgegroeid tot het paradepaard van de EU. Er heerst een groeiend besef dat er grenzen aan vervuiling zijn, en dat fosiele brandstoffen elke dag schaarser worden. Een schoner milieu heeft echter een prijskaartje, en vaak is er in Brussel ruzie wie deze zal betalen. Zo is er nu een stevige discussie aan de gang over het nieuwe Europese systeem van verhandelbare uitstootrechten. Dit systeem maakt het mogelijk om uitstootrechten te kopen en te verkopen, waardoor grove vervuilers de rekening betalen. In 2007 is besloten dat de luchtvaartindustrie ook onder dit systeem zal vallen. De vraag is nu of het in de toekomst nog mogelijk zal zijn om voor klein geld naar populaire bestemmingen te vliegen. Het systeem zal in 2012 in werking treden.


6) Kosovo

In 2007 duurde de besprekingen omtrent de status van Kosovo voort. Voormalig president van Finland Marti Ahtisaari was door de VN aangetrokken om besprekingen tussen Belgrado en Pristina te leidden. Er werd vooruitgang geboekt omtrent technische zaken, maar niet omtrent de status van Kosovo. Het bestuur van Kosovo dreigt met het eenzijdig afroepen van de onafhankelijkheid.

7) Goedkoper Bellen

Op 30 September 2007 werd mobiel bellen in de EU goedkoper. Dit was een persoonlijke kruistocht van Commisaris Viviane Reding. De dure roaming tarieven waren al een tijd een doorn in het oog van Europese consumenten en van de Commisie. Na lang getouwtrek werd er besloten om de Telecom sector tijd genoeg te gunnen om nog één zomer de hoge prijzen te hanteren. Daarbij komt, de prijzen zijn nog steeds niet een interne markt waardig. Voor een belletje naar België betaalt men toch noch steeds zo een 60 Eurocent. De Europese Telecom-Industrie heeft enorm geprofiteerd van de interne markt dankzij regels die Europese fusies en overnames mogelijk maken. Het is jammer dat de Europese burger de prijs betaald voor grenzen die alleen op papier bestaan.

8) Timmermans

Op 22 Februari werd Frans Timmermans benoemd tot staatssecretaris Europese Zaken. Vanaf het prille begin werd al duidelijk dat hij meer in beeld zou zijn dan zijn voorganger Atzo Nicolai. We zagen hem op de Nacht van Europa, de Avond van Europa, en ontelbare andere publieke debatten. Hij werd genomineerd voor EuroNederlander van het Jaar. Vooralsnog lijkt het erop dat hij zal slagen voor de taak die hem toebedeelt was bij zijn aantreden; Nederland door de Grondwettelijke impasse leidden.


9) Plan-D

Het jaar 2006 werd gekenmerkt door inertie, en het ontbreken van een beed maatschappelijk debat over Europa. Het jaar 2007 liet een compleet ander beeld zien. We beleefden publicaties van de SER, de Wetenschappelijke Raad, D66, Stichting Koninklijk Paleis. We hadden enorm succesvolle Europa manifestaties op de Avond van Europa en de Nacht van Europa. Ontelbare debatten in debatcentra en buurthuizen. Zelfs in Paleis Noordeinde werd er over Europa gediscussieerd. De kamerleden zijn door het land gaan toeren om de mening van de burger te horen. Ook de Media stond niet stil; 2007 zag de verfilming van Geert Mak’s boek in Europa, in de vorm van een serie.


10) De EuroNederlander Awards
.
In 2007 werden voor het eerst de EuroNederlander Awards georganiseerd. De prijs ging naar de persoon die de meest constructieve bijdrage had geleverd aan het Europese debat in Nederland. Dit konden zowel Eurofielen en Eurosceptici zijn, en alles ertussen. Er bestonden twee subcategoriën; Eurofoob van het Jaar, en EuroJongere van het Jaar. De eerste EuroNederlander van het Jaar was Boris van der Ham. De prijs Eurofoob van het Jaar ging naar Geert Wilders en Harry van Bommel.
.
11) Avond van Europa & Nacht van Europa
Op 8 en 9 Mei vonden respectievelijk de Avond van Europa en de Nacht van Europa plaats. De Avond van Europa werd georganiseerd door de Werkgroep Europa van de Nationale Jeugdraad en door AEGEE Utrecht. Het was een vrolijke, maar toch debat met staatssecretaris Timmermans in de hoofdrol. De avond erop was de Nacht van Europa. Het evenement was volkomen uitverkocht. Er waren spetterende shows van de Lama's en Spinvis. De twee evenementeb waren beiden een enorm succes, wat bewijst dat Europa leeft onder jongeren in Nederland.
12) Europa in het Paleis
In 2007 vonden er drie symposia plaats in Paleis Noordeinde met Europa als thema. De gastvrouw van de symposia was hare Majesteit de Koningin van Nederland. De gasten van de symposia kwamen uit de politieke, academische en maatschappelijke hoek. De symposia geven aan dat Europa ook bij ons Koningshuis steeds belangrijker word. Naar aanleiding van de symposia is een boek uitgegeven; Paleis Europa.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Eurolimburger zeker
Ik begrijp niet dat hij ons land kan en mag vertegenwoordigen.
Na het lezen van het dagblad de Limburger d.d 5-1-08 waarin hij schrijft dat “Nederlanders nog nooit veel belangstelling hebben gehad voor het eigen verleden of de eigen cultuur “ begrijp ik niet dat hij ons land kan en mag vertegenwoordigen.
Deze malloot (Euronederlander rot op) kan nooit de identiteit van “boven de grote riolen” vertegenwoordigen als provinciaal uit het altijd overheerste Limburg wat zelf compleet identiteitsloos,.Kansloos en vol van zelfmedelijden is.Help eerst jezelf en de mensen in je provincie over hun minderwaardigheidscomplex heen voordat je ons Nederlanders vertegenwoordigt in Europa.

Anoniem zei

wat ik zocht, bedankt